Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015





ΣΥ.ΡΙΖ.Α Αγ.Νικολάου
                           


Προστασία νοικοκυριών από πλειστηριασμούς – Τι πετύχαμε:

       Σ αυτές τις  δύσκολες συγκυρίες που διανύει η χώρα μας στην σύγχρονη ιστορία της εκατομμύρια συμπολίτες μας βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση με ληξιπρόθεσμες οφειλές σε τράπεζες, εφορίες κ.λ.π. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές να ενεργείται σε βάρος της ιδιοκτησίας τους μία ιδιαίτερα επώδυνη διαδικασία, αυτή της αναγκαστικής εκτέλεσης. Γενικά κάθε πλειστηριασμός που διενεργείται και αφορά ακίνητο το οποίο χρησιμοποιείται από τον οφειλέτη ως πρώτη και κύρια κατοικία είναι κατά ευθεία παράβαση του νόμου. Η προστασία αυτή συνάγεται ρητά από τις συνταγματικές αρχές. Πιο συγκεκριμένα το άρθρο 9 του Σ ορίζει ότι "Η κατοικία του καθενός είναι άσυλο. Η ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του ατόμου είναι απαραβίαστη". Συνεπώς, η διενέργεια πλειστηριασμού που αφορά την πρώτη κατοικία του οφειλέτη παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές .
Εμείς στο  ΣΥΡΙΖΑ υπηρετώντας το σύνταγμα δίνοντας κάθε αναγκαία μάχη σ αυτό το δυσμενές για την χώρα περιβάλλον
·        Καταφέραμε να σταματήσουμε στην πράξη την εφαρμογή των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία. Κανένας ιδιώτης δανειολήπτης δεν έχασε το σπίτι που μένει αυτός και η οικογένεια του.
·        Αντισταθήκαμε στην απαίτηση των δανειστών για διάλυση του νόμου Κατσέλη. Κρατήσαμε ανέπαφα τα όρια για ένταξη στο νόμο Κατσέλη και επεκτείναμε την προστασία του για τους κοινωνικά αδύναμους.
·        Εντάξαμε στις οφειλές των νοικοκυριών που μπαίνουν στη ρύθμιση του ν. Κατσέλη και τις οφειλές προς το κράτος. Με αυτόν τον τρόπο ένας αδύναμος δανειολήπτης δεν θα ρυθμίζει μονο το χρέος προς τις τράπεζες αλλά και προς το δημόσιο. Δηλαδή ο δανειολήπτης θα ρυθμίζει τα συνολικά χρέη του μέσω ενιαίας ρύθμισης δίνοντας ένα μικρό συγκεκριμένο ποσό αφού έχει καλύψει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Έτσι η ανακούφιση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων από τα χρέη γίνεται με συνολικό και ολοκληρωμένο τρόπο.
·        Επεκτείναμε την εφαρμογή του ν. Κατσέλη και στην κοινωνική ομάδα των ιδιωτών που παλιά είχαν μια επιχείρηση και την έκλεισαν. Αυτοί οι περίπου δέκα χιλιάδες συμπατριώτες μας, βρισκόντουσαν σε καθεστώς ολικής απουσίας προστασίας έναντι των δανείων τους. Τώρα μπορούν να υπαχθούν στο ν. Κατσέλη για τα φυσικά πρόσωπα.
·        Θέσαμε τη διαδικασία για την επιτάχυνση της εκδίκασης των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη μέσω της δημιουργίας ειδικών κλιμακίων στα ειρηνοδικεία. Με την έγκαιρη εκδίκαση των υποθέσεων θα καταφέρουμε να δίνουμε πλήρη και ουσιαστική προστασία εγκαίρως σε αυτούς που την δικαιούνται ενώ αυτοί που απλά προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το σύστημα θα απομονωθούν.
·        Προχωράμε σε βελτιώσεις του κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών προς όφελος του δανειολήπτη. Δίνουμε τη δυνατότητα σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς με τρόπο που να διασφαλίζονται τα συμφέροντα της αδύναμης πλευράς και θα θεσμοθετήσουμε υπηρεσίες ώστε ο δανειολήπτης να μπορεί να διακανονίζει τα χρέη του έχοντας συμβουλευτική υποστήριξη ώστε να μη γίνεται έρμαιο στη διάθεση των τραπεζών.

ΕΠΕΙΔΗ Το μέλλον δεν χτίζεται με παλιά υλικά…όλοι μαζί θα φτιάξουμε ένα καινούργιο και ποιο ασφαλή κόσμο για τα παιδία μας.